top of page

Skleněná zahrada 2018

v letošním roce vás na další open-air výstavě přivítáme ve dnech 26. - 28. května

Těšíme se na Vás

„Skleněná zahrada - Giardino di vetro“

„Skleněná zahrada - Giardino di vetro“

Astera Glass & Fashion Weekend

30.5.-1.6.2015

Sklářské město Nový Bor se připravuje na velký třesk. V prvním říjnovém týdnu se zde odehraje 12. ročník Mezinárodního sklářského sympozia IGS. Na toto prestižní trienále se sjede více než 90 výtvarníků a designéru z celého světa.

Aby se navodila ta správná atmosféra, připravuje novoborský atelier ASTERA nekonformní akci, která aspiruje na společenskou událost jara. Pod názvem „Skleněná zahrada - Giardino di vetro“ se skrývá projekt, který kombinuje svět skla a módy. Premiérově se v České republice představí díla nejlepších italských sklářských mistrů. Ve spolupráci s prestižní holandskou galerií Via Venezia se podařilo vyjednat kolekci, která představí vybrané objekty od věhlasných sklářských výtvarníků, jako jsou Afro Celotto, Pino Signoretto, Alfredo Barbini, Antonio da Ros nebo Ermanno Nason. Co jméno to ikona a pojem ve světě skla. Za českou stranu bude o zájem návštěvníků bojovat doyen české módní scény návrhářka Helena Fejková.

Skleněné objekty budou vystavené v atelieru navrženém Arch. Leošem Bogarem pro minulé sympozium IGS, v netradičních prostorách brusičského studia i v plenéru zahrady. Návštěvníci budou moci kromě doprovodného programu obdivovat přímo na zahradě také živé foukání , rytí a broušení skla. Strhující bude módní přehlídka Heleny Fejkové. Její „haute couture“ modely budou předvádět členku Baletu Národního divadla Praha.

Proč právě italské sklo v Novém Boru a proč sklo, móda a atelier ASTERA?

České sklo je stále ve světě pojem a Nový Bor je magické místo, které nežije jen tradičním řemeslem, ale také uměleckou kreativitou a žhavými designovými trendy. Právě proto je důležité mezinárodní srovnání a konfrontace s tím nejlepším co ve sklářském světě vzniká. Benátské sklo a sklářští mistři z benátského ostrova Murano jsou tím, co inspiruje.

ASTERA je sklářský atelier, který se specializuje na exkluzivní zakázkovou výrobu skla. Mimo jiné se zde zhmotňují návrhy řady autorů holandské výtvarné a designové scény, jako jsou Carina Riezebos, Barbara Nanning, Richard Hutton nebo Willem Noyons. Úzká spolupráce s galerií Via Venezia pana Leo Wolfse z Tilburgu vyústila až v možnost poprvé v České republice představit díla, která jsou jinak k vidění pouze v prestižních světových galeriích a muzeích moderního umění.

Propojení se světem módy a tvorbou oděvní návrhářky Heleny Fejkové přineslo vzorování exkluzivního ručně foukaného flakonu na její parfém Sen a společná prezentace na výstavě Designblok Praha.

Program akce „Skleněná zahrada – Giardino di vetro“ je sobotní garden party pro media a pozvané VIP, neděle je určena pro širokou veřejnost a v pondělí mohou výstavu shlédnout studenti sklářských, výtvarných a designových škol.


bottom of page